Op Safari - Reisverslag uit Mukono, Oeganda van Erik en Elize Bogert - WaarBenJij.nu Op Safari - Reisverslag uit Mukono, Oeganda van Erik en Elize Bogert - WaarBenJij.nu

Op Safari

Door: Erik

Blijf op de hoogte en volg Erik en Elize

09 Januari 2013 | Oeganda, Mukono

Aller eerst bedankt voor alle leuke mailtjes, reactie's, smsjes en een kerstpakket! Echt genieten om dit elke keer weer te krijgen!!

Donderdag om 6 uur zijn we op safari gegaan, we werden opgehaald door de parel van afrika, dus dat beloofde al veel goeds natuurlijk ;). Eerst zijn we naar Kampala gereden, waar we de (snelweg) op zijn gaan. Ik had deze kant van Kampala nog nooit gezien, maar wat je zag was nu niet echt het rijkste deel. We kwamen namelijk door de krottenwijken, huisjes met weet ik niet hoeveel stukjes hout aan elkaar gespijkerd. Overal ligt rotzooi en daartussen door probeert iedereen nog wat te verkopen. Ik was blij dat wij in een busje zaten, wat op een taxibus leek en niet in een grote jeep werden vervoerd. Want het voelt gewoon niet goed om zoveel armoe te zien, terwijl wij het zo goed hebben.

Na een uurtje of 5 gereden te hebben, kwamen we op de onverharde 'rode'wegen. Na een uurtje rijden kwamen we in het Murgisonfall park, het park heeft bijna 4000km oppervlakte. We zijn eerst naar de murgison waterval gereden, echt een prachtig gezicht. Elke seconde valt daar een kub water 54 meter naar beneden. Vervolgens hebben we ergens gegeten en zijn daarna met een boot over de nijl gaan varen. Echt super veel wilde beesten gezien, ik denk dat we zo'n 200 hippo's (nijlpaarden) hebben gezien, krokodillen, vogels, olifanten. We kwamen uit bij de waterval zodat we die ook nog even van de andere kant konden bekijken. Er liggen onderaan de waterval behoorlijk wat krokodillen te relaxen op de kant, dit omdat de meeste vissen die van de waterval af komen het paadje een beetje bijster zijn en dus een makkelijke prooi zijn. Terug op de steiger zijn we snel naar onze lodge gegaan waar zelfs een zwembad bij was :) om daarna heerlijk te eten en te slapen. We werden gewaarschuwd voor loslopend wild met name de buffel, die rond ons huisje zou kunnen lopen.

De volgende dag zijn we om 6:30 weer vertrokken na een stevig onbijt. Eerst zijn we met een of ander aftands pontje de nijl over gestoken. Om daar door de savanne en langs het albert meer rond te rijden,weer heel veel beesten gezien; giraffe's, oliefanten,nijlpaarden en buffels echt prachtig...

Op de terugweg zijn we langs een park gereden waar ze neushoorns fokken, wij hebben er 3 gezien. Een moeder met haar 2 kids, ze werden door 2 rangers bewaakt dag en nacht. Er zij er in heel Uganda namelijk nog maar 14 neushoorns over waarvan er 12 in dit park zitten. In de oorlog zijn ze namelijk allemaal doodgeschoten om geld te verdienen met de hoorns. Ze gaan deneushoorns nu fokken todat ze er 35 hebben om ze daarna weer te gaan uitzetten in de nationale parken. Al met al een prachtige safari! We hadden er achteraf gezien mischien beter een dag langer over kunnen doen, want we hebben in 2 dagen 1200 km afgelegt! Maar het was echt de moeite waard.

Verder zijn Nanda en ik nog steeds bezig 2 ziekenhuisbedden te bekleden, het verliep eerst niet helemaal goed omdat we geen goed nietmachien hadden, en nu hebben we die maar weer geen nietjes maar goed de moed niet opgeven is het belangrijkst !

Het survival baantje doet het ook nog goed ik heb er weer wat dingen bijgemaakt, zoals van die wandelski's waar je met 3 man op kunt. Toen ik ze vroeg waneer het ging sneeuwen hebben ze me een tijdje uitstaan lachen. Ze bleven maar volhouden dat het in Uganda nooit sneeuwt, dus hebben we maar over de grond geskiet, ook leuk.

Elize werkt nog in de kliniek. De baby in de couveuse groeit goed en als ze 2 kg is mag ze uit de couveuse en naar huis. Dat is ze gelukkig nog niet want het is echt leuk om voor zo'n kleintje zorg te dragen. Om beurten voedt ik het meisje samen met de verloskundigen dit doen we om de 2 uur. Daarbij werk ik op het vakantieprogramma met de kinderen. Ze gaan nu elke vrijdag in kleine groepjes zwemmen in een zwembad, een groot feest natuurlijk. Volgende week mogen wij mee ben benieuwd.

Gerda is een jaartje ouder geworden, dus dat moest gevierd worden. We heben de avond ervoor de versiering in het donker opgehangen. Helaas klapte er een balon wat de daad weer verraden. Even later zagen we Piet buiten met zaklamp en geweer, hmmmm niet schieten Piet! Jan had weer eens lekker gekookt en ook nog sneeuwballen gemaakt was weer erg lekker !

• 09 Januari 2013 - 08:37

T.Martha:

Jullie krijgen zo echt 'n kijkje op Afrika, he?!! Nou nou, 'geniet' er maar van! 't Is nog maar eventjes op Noah's Ark en dan.... 'k Wens jullie nog 'n paar goede weken toe daar met alle kinderen en de rest!

• 09 Januari 2013 - 12:54

Louise:

echt super verhalen elize!! Jullie doen mooi werk daar, en heel fijn dat jullie er even op uit zijn! :-)
    geniet ervan! Liefs x

• 09 Januari 2013 - 14:57

Boaz:

Gaat het goed met jullie.
    Hebben jullie veel wilden dieren gezien? Ik wil wel een pooster daarvan op mijn kamer als jullie terug zijn.
    Vinden jullie het leuk daar.
    Zijner veel zieken Elize.?
    Heb je veel gemaakt Erik?
    Hebben jullie ook leeuwen gezien
    Guus is al heel groot hij is bijna even groot als een reus.
    Groetjes Boaz

• 09 Januari 2013 - 17:33

Berdie Van Den Hurck:

Hai , Elize en Erik,

goed te horen dat jullie ook genieten van het mooie Afrika. en aan de foto's te zien is het echt indrukwekkend.
    wat een mooie natuur. mooie dieren, en prachtige waterval. en wat goed dat ze de populatie neushoorns weer willen laten groeien. de tijd gaat snel voor jullie denk ik. met al die indrukken, en werken.
    succes verder nog met jullie werk, en geniet nog van mooie natuurpracht.

groetjes Berdie.

• 09 Januari 2013 - 19:23

Adriaan En Jolinda:

Hoi Erik en Elize,

Tsjonge, jullie zien zo wel mooie (en minder mooie) dingen van Afrika! Lijkt me een hele beleving. Het gaat jullie goed!

Adriaan en Jolinda

• 10 Januari 2013 - 09:50

Marianne:

wat een mooi verslag weer.

Fijn dat het baby''tje het goed doet. Gaaf Elize, dat je ervan geniet om het kindje te verzorgen. Ik zie het zo, dat Jij en je collega's helpen echt aan een kindje redden. En mijn vraag: ben je in zo'n ziekenhuid waar niet alles kan meer bewust van God die het leven van dit kindje kan bewaren dan in nederlands ziekenhuis?
    Ik bid dat het kindje gezond 2 kg aan de haak wordt. (<: haak want: ik denk dat jullie zo'n haak hebben waar je een omslagdoek met baby erin aan kan hangen.

Wat zullen er veel momenten zijn die je je wellicht leven lang gaat herinneren.
    Ik was ooit een onderzoekje aan het doen in een ziekenhuis in Congo. Ik verzorgde dus niet, toch had ik al dat ik levenslang onthou hoeveel indruk het maakt dat babytjes beter kunnen worden maar ook o zo makkelijk het niet redden. Toen een dokter tegen een moeder zei dat een babietje als het goed bleef gaan kon blijven leven. Er rolde toen 1 dikke traan over haar wang. bijzonder want, je hoorde in dat plaatsje Oicha niet te huilen. die emotie toonden ze daar alleen als iemand er niet meer was uitgebreid. Daarom vergeet ik nooit die traan.

en wow wat een supergaaf wildpark hebben jullie bezocht. klinkt helemaal superdepuper. goeie voorbereiding voor straks als jullie zelf de bush bush in trekken.

• 10 Januari 2013 - 10:07

Jeanet Luteijn:

Ha Rik en Liesje,
    Jullie foto's zijn prachtig mooi.
    Toch is een foto slechts een plat papiertje.
    Wat jullie daar allemaal zien is ongelooflijk indrukwekkend mooi.
    Bewaar het goed in je gedachten.
    En blijf maar een beetje uit de buurt van die dikke hippo met jong.
    Die zijn mega agressief.
    Groet,
    Jeanet

• 12 Januari 2013 - 12:45

Tante Ellie:

Hoi Erik en Elize, wat een verhalen, mooie en verdrietige. Wat beseffen wij het maar weinig dat we in weelde leven. Ik heb vanmorgen eens naar m'n kraan gekeken. Nog nooit verwonderd dat daar water uit komt! Wat geweldig dat jullie daar iets mogen betekenen. M'n vingers beginnen te tintelen om ook te gaan helpen (dat ging snel over toen ik die duizendpoot zag en die slak, ik ben een echte angsthaas blijkt wel) Even iets heel anders. Elize ik wist niet dat jij zo graag borduurde. Ik heb best nog een of ander borduurwerkje liggen hoor voor als je thuis bent ja?(grapje)
    Wij hopen dat jullie nog een paar goede weken mogen hebben voor dat jullie afscheid moeten nemen.
    Dan nog een paar weken op reis en dan echt naar huis. Al met al nog best heftige weken voor de boeg.
    Gods nabijheid bij dit alles.
    Groetjes De vossenfam.

• 13 Januari 2013 - 18:54

Ronald En Pieternel:

Ha Eric en Elize,
    Super mooie foto's en verhalen. Murgison falls is echt super mooi he.. en dan al die dieren...wow!
    Hoop dat jullie door de trip ook weer nieuwe energie voor het werk hebben opgedaan! Succes en veel zegen daar! Enjoy!